Gå till innehållet

Nytt rekordbeslag av döda myrkottar

Stäppmyrkott i försvarsposition – en taktik som dessvärre gör dem enkla att jaga för människor. Foto: U.S. Fish and Wildlife Service HeadquartersManis temminckii, CC BY 2.0, Link

Hela 14 ton fjäll från ungefär 36 000 myrkottar beslagtogs nyligen i Singapore. Det är det största beslaget vid ett enskilt tillfälle som gjorts av myrkottfjäll, men bara ett i raden av stora upptäckta smugglingar av världens mest illegalt jagade djur. 

– Nyheten om det här rekordbeslaget är djupt oroväckande och understryker det faktum att myrkottar står inför en kris. Om vi inte stoppar den illegala handeln riskerar myrkottarna att dö ut, säger Paul Thomson, vid Pangolin Specialist Group, till NY Times.

LÄS ÄVEN: • Myrkottar är världens mest illegalt jagade djur

Pangolin Specialist Group är en organisation som tillhör den internationella naturvårdsunionen IUCN. Enligt IUCN hotas alla åtta arter av myrkottar av utrotning och två av arterna är akut hotade. Med tanke på att det beräknas tjuvjagas 300 om dagen minskar de snabbt i antal. I februari beslagtogs 9 ton myrkottfjäll i Hong Kong.

I Vietnam och Kina ses myrkottköt som en lyxprodukt som påstås ha hälsoförbättrande egenskaper.

Källa: NY Times

Mer att läsa