Gå till innehållet

Nytt projekt stöttar aktivister som utsätts för hot

På många håll i världen är det farligt att stå upp för miljön eller mänskliga rättigheter och fredliga aktivister kriminaliseras, fängslas och mördas. I projektet “Defend the Defenders” rustas unga miljö- och människorättsaktivister för att kunna överleva och fortsätta sin kamp. I veckan var två av dessa aktivister i Sverige.

Under 2018 dödades hela 247 människor som kämpade för miljön, sin mark eller urfolks rättigheter, enligt Front Line Defenders Global Report. I Guatemala och Honduras hotas organisationer av myndigheter, polis, militär eller privata företag och de som vågar anmäla utsätts för nya övergrepp och möts av ett ointresse från myndigheter att utreda brotten.

Amnesty, We Effect och Greenpeace har nu i två år jobbat med projektet “Defend the Defenders” (försvara försvararna) som bland annat skapat plattformar för unga aktivister att mötas. Ungefär 200 ungdomar har utbildats i rättigheter, säkerhet och hur de bäst kan sprida sina budskap. Dessa personer har i sin tur utbildat tusentals andra.

Lättare att hata nu
Två av människorättsaktivisterna som deltagit i projektet, Adaluz Garcia från Guatemala och Cintia Lucena från Brasilien, var i veckan i Sverige och dela med sig av sina erfarenheter och tankar. Parul Sharma, chef för Greenpeace i Sverige modererade ett panelsamtal med aktivisterna.

– Det är så mycket lättare att hata och komma undan med det idag, säger Parul Sharma innan samtalet börjar.

Även Anna Lindenfors, generalsekreterare på Amnesty i Sverige lyfter att det råder ett hårdare klimat idag.
– Flera politiska ledare försöker idag skapa ett vi mot dem-perspektiv. Vi jobbar med motsatsen – att skapa samarbeten.

En av gästerna under kvällen var Adaluz Garcia från Guatemala. Hon berättade att det på många håll i landet inte är möjligt att leva i fred.
– Jag har funderat på att sluta med min aktivism. Det är uttröttande och jag är rädd. Det är också stigmatiserande och finns ekonomiska skäl till att det är svårt att fortsätta. Men kampen för mänskliga rättigheter har gett mig en familj med samma mål. Det ger mig styrka.

Från vänster: Tolk, Adaluz Garcia, Cintia Lucena och Parul Sharma. Foto: Erik Hansson

Mänskliga rättigheter och miljöfrågor hör ihop
Cintia Lucena berättar att hon är uppvuxen i ett fattigt område i Brasilien där torka och kraftiga regnoväder ställer till stora problem. För henne är miljöfrågor nära kopplade till mänskliga rättigheter eftersom det är fattiga människor som drabbas hårdast av miljökatastrofer.
– Det är sammankopplat och vi måste prata om båda sidor. När Amazonas brinner är det inte bara en katastrof för miljön, det är även kulturer som brinner upp, säger hon.

– I Guatemala gör vi ingen skillnad mellan kampen för miljön och mänskliga rättigheter, förklarar Adaluz Garcia. Vi kallar båda för “Defenders of Life” (livets försvarare). Allt är ett och vi har alla en roll i universum.

Blev värre med Bolsonaro
Brasilien är ett av de värsta länderna för en miljöaktivist. 20 aktivister mördades i landet 2018. Cintia Lucena berättar att det händer att hon är rädd.
– När Bolsonaro valdes visste jag att det skulle bli värre. Samtidigt såg jag allt fler som protesterade och det gav mig styrka. Andra aktivister kunde också avlasta mig när jag kände mig trött.

– De miljöaktivister som drabbas hårdast är folk i våra länder. De måste få berätta sin historia och tala för sig själva. De vet hur de ska förändra sina liv och förtjänar att få hjälp utan att någon säger åt dem vad som måste göras. Vi behöver hjälp, men respektfull hjälp. Tro på ungdomen och respektera varandras kulturer, avslutar Cintia Lucena.

Amnesty, We Effect och Greenpeace kommer fortsätta arbetet med att stötta försvararna även i fortsättningen.

Film om projektet :

Läs även:
Man som arbetade för skydd av Amazonas mördad i Brasilien
Ledande miljöaktivist mördad i Brasilien
14 års fängelse för aktivist som dokumenterade giftiga utsläpp
Två skogsaktivister dödas varje vecka i världen
Guide till att engagera sig för att rädda miljön

Mer att läsa