Gå till innehållet

Nytt projekt ska rädda spixaran – känd från filmen Rio

Spixara. Foto: DaderotEget arbete, CC0, Länk

Spixarorna, som är kända från filmen Rio, verkar ha utrotats i vilt tillstånd, men det finns en liten population i fångenskap. Nu inleds ett projekt för att återintroducera dem till friheten.

Association for the Conservation of Threatened Parrots (ACTP) har undertecknat ett förslag med den brasilianska regeringen om ett gemensamt försök att återföra spixarorna till det vilda.

Planen är att 50 spixaror som är uppfödda i fångenskap ska skickas till Brasilien våren 2020 och där vänja sig vid nya inhägnader för rehabilitering, som är under uppbyggnad. Tanken är sedan att år 2021 släppa ut spixaror tillsammans med en flock av blåvingad aror. På så sätt hoppas man att de enklare ska kunna anpassa sig till ett liv i det vilda. Samtidigt ska inhägnaderna stå öppna så att spixarorna kan återvända för att enkelt hitta mat om de behöver.

– Kunskap om hur man kan återinföra papegojor framgångsrikt i Sydamerika har egentligen bara kommit fram de senaste 30 åren. Det finns nu flera publikationer och fallstudier som visar att vi kan återinföra fåglar i naturen och få dem att överleva, säger Don Brightsmith, papegojexpert vid Texas A&M University, till BBC.

Läs även:
Rio-fågeln spixara och sju andra fågelarter troligen utdöda
Utrotningshotad fågel som inspirerade filmen Rio är död

Källa: BBC

Mer att läsa