Gå till innehållet

Nytt projekt försöker rädda de hotade smutsgamarna i Europa

Smutsgam, Yumani River, Indien. Foto: Maths Nilsson http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-maths-nilsson/

Smutsgam, Yumani River, Indien. Foto: Maths Nilsson 

Bulgariens nationella fågelförening, Bulgarian Society for the Protection of Birds, släppte nyligen ut tre unga smutsgamar i det vilda. Gamarna har växt upp i fångenskap och är en del av ett LIFE-projekt för att få den hotade arten att överleva i östra Europa. Det är första gången unga smutsgamar släpps ut i det vilda på ett liknande sätt.

Smutsgamen anses vara “hotad” i världen enligt IUCN:s rödlista och situationen förvärrades snabbt för arten i början av 2000-talet då den på bara några år gick från “livskraftig” till “hotad”. Det berodde till stor del på en mycket snabb minskning i Indien på grund av diklofenak och en långvarig minskning i Europa (halva populationen hade försvunnit på 42 år). Dessutom minskar smutsgamen, liksom de flesta gamar i Afrika.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Afrikas gamar nära att utrotas.

Projektet i Bulgarien är ett försök att rädda smutsgamen, som precis som alla gamar gör viktiga städuppgifter i naturen och bland annat hindrar farliga smittor från att spridas. Förutom att släppa ut uppfödda gamar försöker man även inom projektet skydda de återstående vilda gamarna i 15 olika naturområden i Grekland och tolv i Bulgarien. I dessa områden lever ungefär 90 procent av ländernas smutsgamar.

LÄS ÄVEN: • Stort genombrott för att rädda Asiens gamar.

De utsläppta unga gamarna försågs med satellitsändare och ringar för att forskarna ska kunna följa gamarnas förflyttning. Smutsgamen är den enda gamen som flyttar långt – över 8000 kilometer varje år från Balkan till Afrika och tillbaka. Efter den första flytten till Afrika dröjer det fyra år innan de återvänder till sina häckplatser i Europa.

Förhoppningsvis kan de tre utsläppta smutsgamarna återvända till Balkan om några år och bidra till att förbättra situationen för arten och samtidigt ge mer information om hur de lever och förflyttar sig.

Källa: LIFE

Mer att läsa