Gå till innehållet

Nytt pandareservat i Kina – dubbelt så stort som Skåne

Panda eller jättepanda. Foto (beskuret): Jcwf from nl, CC BY-SA 3.0, Länk

Bank of China har lovat över 12 miljarder kronor för att finansiera ett stort nytt pandareservat på hela 20 000 kvadratkilometer. 

Målet med den stora parken, som är dubbelt så stor som Skåne, är att ge världens knappt 1900 pandor ett välbehövligt skyddat område. Minskande livsmiljöer är ett av de största hoten för det ikoniska djuret.

LÄS ÄVEN: • Insatser för att rädda pandan har hjälpt många andra arter

Det har också visat sig att när pandan skyddas, gynnas en lång rad andra arter som lever i samma miljöer.
– Medan regeringen och allmänheten fortsätter fokusera på pandor blir det enklare att skapa nya skyddade områden och korridorer i den här regionen. Det ger oss chansen att skydda de viktigaste områdena för inhemska arter samtidigt som fler pandamiljöer skyddas, säger Binbin Li, som skrev en rapport om ämnet 2015.

LÄS ÄVEN: • Största naturkommunikationsprojektet någonsin ska visa upp Kinas okända naturarv för världen

Bank of China räknar också med att den nya skyddade naturen kommer att gynna den lokala ekonomin och de 170 000 personer som bor i området.

LÄS ÄVEN: • Intervju med pandaforskare: Bättre än för tio år sedan, men hoten är större

2016 nedgraderade IUCN hotnivån för jättepandan från “starkt hotad” till “sårbar”. Det finns nu ungefär 1850 jättepandor i det vilda, vilket är en ökning med 17 procent jämfört med de 1600 individer som fanns 2003. Framför allt har tjuvskyttet minskat kraftigt och dessutom har artens livsmiljöer skyddats i större utsträckning.

Källa: The Guardian

Mer att läsa