Gå till innehållet

Nytt orkanrekord i USA när “Michael” orsakar ofattbar förödelse

Orkanen Michael. Foto: Serena M. Auñón-Chancellor, National Aeronautics and Space Administration (NASA) – https://blogs.nasa.gov/hurricanes/tag/michael-2018/, Public Domain, Länk

Orkanen Michael slog först till mot Centralamerika och har hittills orsakat 14 människors död. Nu har den nått Floridas kust som den starkaste stormen som träffat USA sedan orkanen Andrew 1992. “Förödelsen är ofattbar”, enligt guvenören.

Orkanen, som gick in över land under onsdagen, har inte bara en av de starkaste vindarna som någonsin träffat land i Florida, det är också en ovanligt stor orkan. Den sliter sönder byggnader, lämnar hundratusentals utan el och översvämmar hus på sin väg mot Georgia och Carolinas. Sammanlagt rekommenderades eller beordrades en halv miljon människor att evakuera sina hem i USA.

LÄS ÄVEN: • Våtmarker kan spara miljardbelopp vid översvämningar

Michael ökade i styrka över den ovanligt varma Mexikanska golfen och träffade först land i Panama. Där anses det vara den värsta orkan som drabbat landet på minst 100 år. 13 personer har hittills hittats döda i Centralamerika och Karibien innan orkanen nådde USA.

– Det här är verkligen en historisk och väldigt farlig orkan. Även nästan 300 kilometer från orkanens mitt uppmätts tropiska stormvindar, säger Ken Graham, chef för National Hurricane Center i Miami.

LÄS ÄVEN: • Klimatförändringar orsakar starkare orkaner

I flera delstater i USA varnas folk för att de kan behöva klara sig utan el i flera veckor framöver.

Det senaste året har kallats det värsta för orkaner någonsin och antalet orkaner har ökat tydligt under 2000-talet. De senaste 24 åren har 15 orkaner varit starkare än medelsnittet, vilket även det är värre än någonsin. Situationen förväntas förvärras ytterligare framöver på grund av klimatförändringarna som gör orkaner större, starkare, med större regnmängder och med längre varaktighet. Det visas tydligt i statistik som The Guardian tagit fram.

Källor: Guardian

Mer att läsa