Gå till innehållet

Nytt marint reservat utanför Påskön – stort som Sverige och Norge tillsammans

Chiles president Michelle Bachelet bekräftade igår att planerarna på att skapa ett av världens största marina reservat utanför Påskön kommer bli av.

Med sina 740 000 kvadratkilometer (nästan lika stort som Sverige och Norge tillsammans) är det bara exempelvis det planerade brittiska reservatet vid Pitcairn-öarna som är större.

LÄS ÄVEN: • Kanada utannonserar sitt största marina reservat

I det marina reservatet lever 77 procent av Stilla Havets fiskar, 27 utrotningshotade arter och det har även nyligen upptäckts flera nya arter i området. Här finns hammarhajar, vikvalar, knölvalar, blåvalar och fyra arter havssköldpaddor.

LÄS ÄVEN: • Nya Zeeland utannonserar enormt marint reservat

– Det här marina reservatet kommer ha en stor global betydelse för bevarandet av haven och för ursprungsbefolkningens sätt att leva. Rapa Nui-folket har länge drabbats av skogsskövling, minskande ekosystem och befolkning. Nu kan de få uppleva ett återuppvaknande baserat på att havens hälsa säkerställs, säger Matt Rand, chef för havsprojektet Pew Bertarelli, till The Guardian.

LÄS ÄVEN: • Nytt stort reservat bildat vid Galápagosöarna för att skydda hajar

IUCN (International Union for Conservation of Nature) menar att 30 procent av världens havsområden behöver skyddas, men hittills innefattas bara 1,6 procent av marina skyddsområden.

I Sverige utannonserade regeringen i slutet av 2016 en satsning på att göra 13 000 kvadratkilometer av framför allt Östersjön till marina reservat. Om de blir verklighet skyddar landet innan år 2020 över 10 procent av sina havsområden.

Källa: The Guardian

Mer att läsa