Gå till innehållet

Nytt krabbsläkte namnges för att hylla upptäckare och Harry Potter

Den nya arten Harryplax severus. Foto: Jose C. E. Mendoza; CC-BY 4.0

Den nya arten Harryplax severus. Foto: Jose C. E. Mendoza; CC-BY 4.0

Det tycks bli allt mer populärt för forskare att döpa nyupptäckta arter efter kända figurer som kan ge upptäckten mer uppmärksamhet. Nu är det dags igen med krabban Harryplax severus – en art som tillhör ett nytt krabbsläkte och vars namn inte bara hyllar Harry Potter utan även den beundransvärda upptäckaren – Harry Conley.

Vi har på kort tid fått se en mal med konstig “frisyr” döpas efter Donald Trump, en spindel som ser ut som en trollkarlshatt namnges efter Harry Potter och en gibbon döpas efter Star Wars. Nu är det dags igen.

Den lilla krabban Harryplax severus har fått sitt namn delvis för att en av forskarna som insåg att det inta bara är en ny art utan också ett nytt släkte är ett stort fan av Harry Potter. Det är också en hyllning till forskaren Harry Conley som för nästan 20 år sedan grävde 30 meter i havsbotten för att försöka hitta nya arter. Han lyckades redan på den tiden många nya arter, men gick bort för strax efteråt.

Hans fynd från havet skänktes vidare till andra forskare och först nyligen kunde Dr. Peter Ng och hans kollegor vid National University of Singapore och huvudförfattaren till rapporten, Dr. Jose Christopher E. Mendoza, slå fast att Harry Conley inte bara upptäckt en ny krabba utan att den tillhör ett hittills okänt släkte, nu kallat Harryplax.

Även krabbans andra namn severus är hämtat från Harry Potters värld – karaktären Severus Snape.

Harryplax severus är inte ens en centimeter lång och lever djupt ner i korallrev och troligen även i djupa grottor vid ön Guam i Stilla Havet. För att överleva i mörkret har arten utvecklat mindre ögon, längre antenner och långa, smala ben.

Källa: Science Daily

Läs mer

Mer att läsa