Gå till innehållet

Nytt fall av smittsam sjukdom i Norge

Cwd

Ung vildren. Arkivfoto: Uusijani, CC0.

Ett nytt fall av den smittsamma och dödliga sjukdomen CWD har upptäckts i Norge. Nu är det återigen vildrenar vid Hardangervidda som drabbats. Sist det skedde massavlivades renar i området.

Det var en ren som sköts under jakt på Hardangervidda som nyligen testades positiv för hjärnsjukdomen chronic wasting disease (CWD). Smittan upptäcktes för första gången i Norge 2016 och har sedan dess hittats på flera platser i landet, men det är andra gången det görs fynd i det här området.

– Det är för tidigt att säga något om hur många djur som totalt som kan vara smittade. Nu ska det göra nya undersökningar och Mattilsynet inväntar dessa, säger Inge Erlend Næsset, avdelningschef på regelverk och kontroll på Mattilsynet – Norges motsvarighet till livsmedelsverket.

Efter det förra fyndet i Hardangervidda 2020 sköts halva beståndet av renar ihjäl. Jakt är fortfarande tillåtet på renarna, men alla skjutna djur måste testas. Det har ännu inte beslutats om vad som kommer hända med renarna i området efter det nya fyndet.

Så sent som i september 2022 släpptes en rapport om vildrenarna i Hardangervidda där författarna uppskattade att det sannolikt finns kvar 1-4 smittade djur i området. Flera av författarna till rapporten anser att alla hannar som är 2,5 år eller äldre bör skjutas. Detta eftersom det verkar vanligt att det tar 2-3 år från infektion till död.

Det finns ungefär 25 000 vildrenar i Norge av underarten fjällren (Rangifer tarandus tarandus). Det utgör troligen 90 procent av den sammanlagda populationen och därmed ett särkilt ansvar för landet. På den norska rödlistan klassas vildren som “nära hotad”. 2021 sköts 5 600 vildrenar i jakten i Norge.

Om CWD

CWD är en väldigt smittsam sjukdom som smittar mellan hjortdjur. Drabbade djur får skador i hjärnan som slår mot nervsystemet och leder till beteendeförändringar, okoordinerade rörelser, avmagring och död. Det kan ta flera månader innan sjukdomsförloppet leder till döden och proteinerna som sprider smittan kan överleva i tio år i marken.

EU har infört ett program för övervakning av CWD hos hjortdjur i Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen och Sverige. Det tas prover på hägnade hjortdjur, ren och frilevande älg, kronvilt och rådjur för att se om sjukdomen sprider sig ytterligare.

Det finns inga kända fall av sjukdom hos människa som skulle kunna kopplas till CWD, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Men av försiktighetsskäl avråds att äta kött från konstaterat smittade djur.

Källor: NRK, Mattillsynen och Artfakta

Mer att läsa