Gå till innehållet

Nytt fall av fruktade sjukdomen CWD i Norge

Cwd
Ren vid Nipfjället. Foto: Erik Hansson

Ren vid Nipfjället. Foto: Erik Hansson

Nu har sammanlagt fyra fall av den fruktade sjukdomen CWD (Chronic Wasting Disease) konstaterats i Norge efter att ännu en smittad vildren upptäckts. Det rapporterar norska NRK.

De fyra fynden av smittade djur kommer från skilda delar av landet. I april påträffades en smittad vildren i sydvästra delen av landet, två älgar upptäcktes i maj i närheten av Trondheim i mittersta Norge och nu i augusti har en till vildren hittats i de västra delarna.

LÄS ÄVEN: • Fruktad sjukdom upptäckt hos hjortdjur i Norge – kan få enorma konsekvenser.

Under höstens jakt i Norge ska 20 000 hjortdjur undersökas för att få ett grepp om hur spridd sjukdomen är. Det senaste fyndet är ett led av den här omfattande undersökningen.

På norska myndigheten Mattilsynet är man oroliga för vilka konsekvenser fallen kommer få, men menar att det är för tidigt att säga om detta är något som kommer påverka landets hjortdjur i flera år framöver.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt skriver att CWD är en smittsam sjukdom som ingår i samma familj som galna ko-sjukan och Creutzfeldt Jacobs sjukdom, men CWD drabbar inte människor. Smittan ger djuren förändringar i hjärnan som drabbar nervsystemet och leder till beteendeförändringar, okoordinerade rörelser, avmagring och död. Det kan ta flera månader innan sjukdomsförloppet leder till döden.

 

Källa: NRK

Mer att läsa