Gå till innehållet

Uppdaterat: Nytt Big Year-rekord 2013

Uppdaterat: Den 28 december lyckades Neil Hayward se en storlabb och fick därmed ihop 746 arter och slog Sandy Komitos rekord på 745 arter. Sandy fick ytterligare tre arter godkända i efterhand och Neil Hayward har chans på ytterligare tre så helt avgjort är inte rekordet än.

I boken och filmen “The Big Year” skildras tre amerikanska fågelskådares vilda jakt på att slå rekordet i flest antal sedda arter under ett och samma år inom USA. Historien bygger på en sann händelse och även om det är tillspetsat så är troligen alla försök att slå Sandy Komitos rekordår från 1998 dramatiska.

Sparvhökar passerar också i stora antal. Eller vad sägs om 4193 på samma dag (10 oktober 2012). Foto: Erik Hansson

Vår europeiska sparvhök är en av rariteterna som Neil Hayward sett på sistone. Foto: Erik Hansson

Sandy Komitos rekord är satt till 745 arter, men han hävdar själv att det egentligen var 748 och att han hade kunnat få en ännu högre siffra om han räknade med så kallade splittar (när en art delas upp i två på grund av nya genetiska bevis).

Rekordet har alltså stått sig i 15 år, trots mängder av försök att slå det. Just nu, när det är elva dagar kvar av året, har dock fågelskådaren Neil Hayward sett 745 arter. Hittar han en enda art till har han slagit det legendariska rekordet.

Neil Haywards rekordförsök har hittills inneburit att han spenderat 193 nätter på resande fot, flugit nästan 300 000 kilometer uppdelat på 175 flygturer, kört 75 000 kilometer och spenderat 137,5 timmar till havs uppdelat på 15 turer.

Hans försök att nå hela vägen till rekordet kan följas på Accidentalbigyear2013.

Vi har tidigare skrivit om det svenska rekordet som slogs 2007 av Catharina och Örjan Engebrand, men nu i höst knep Sören Sahlin rekordet. I dagsläget har han i år sett 338 arter.

Mer att läsa