Gå till innehållet

Nytt årligt naturturismpris till folk som skyddar och visar upp värdefull natur

Staffan Svanberg. Foto: Bosmina via Ekoturismföreningen

Den 22 maj, på den biologiska mångfaldens dag, kommer ett pris delas ut till personer som lyckats med “samverkan mellan naturvård och naturturism till gagn för naturskydd”. Priset instiftas till Staffan Svanbergs minne.

LÄS ÄVEN: • Vår avdelning om naturturism från hela Sverige.

Läraren Staffan Svanberg kombinerade under 25 års tid lärararbetet med att ordna natur- och ekoturism i Haparanda skärgård. Han erbjöd båtturer, sälsafari, guidade vandringar och var samtidigt dessutom engagerad i miljö- och naturskyddsfrågor.

Tillsammans med Staffan Svanbergs familj, Världsnaturfonden WWF och Naturvårdsverket instiftar nu Ekoturismföreningen ett särskilt pris kring hållbar naturturism och naturvård till Staffan Svanbergs minne. Priset är på 10 000 kronor och har skänkts till Ekoturismföreningen av en privatperson.

– Staffan lämnade oss hastigt under valborgsmässohelgen förra året. Tyvärr många år för tidigt, eftersom han hade mycket kvar som han ville uträtta. Priset blir därför ett sätt att föra hans arbete, tankar och erfarenheter vidare till andra människor runt om i Sverige, som liksom Staffan brinner för att skydda och visa upp värdefull natur, berättar Lena Svanberg, som levde och arbetade med Staffan Svanberg under 45 år.

Staffan Svanberg var, förutom en uppskattad guide och pedagog, också en eldsjäl som engagerade sig för naturen och då inte enbart nationalparken Haparanda skärgård. Han var också ute i världen på uppdrag av Världsnaturfonden WWF och Sida för att förmedla kunskaper om hur hållbarhet och miljöfrågor kan inkluderas i skolundervisningen.

LÄS MER: • Alla cirka 50 aktiviteter på Biologiska mångfaldens dag 22 maj.

Priset kommer att delas ut för första gången den 22 maj 2017 till “minst två personer bakom en lyckad samverkan mellan naturvård och naturturism till gagn för naturskydd, biologisk mångfald och unika naturupplevelser”.

Källa: Ekoturismföreningen

Mer att läsa