Gå till innehållet

Nytt åldersrekord för sillgrissla på Stora Karlsö

Sillgrissla. Foto: Daniel Pettersson http://danielpettersson.com/

Sillgrissla. Foto: Daniel Pettersson 

Sillgrisslor blir i snitt ungefär 20 år gamla. Just nu häckar dock en 44-årig sillgrissla på Stora Karlsö utanför Gotland. Det är svenskt rekord och troligen även världsrekord.

– Vi vet inte säkert om det är världsrekord, men vi har ingen information om någon äldre fågel, och det är helt rimligt att detta är den äldsta, berättar Aron Hejdström, samordnare för forskningsprojektet Baltic Seabird.

LÄS ÄVEN: • Sillgrisslors högteknologiska ägg upptäcktes av en slump

Det är återigen samma individ som slog rekordet i fjol som är i farten (läs mer här). Sillgrisslor återvänder ofta till samma häckplats år efter år och den här individen har setts vid Stora Karlsö både 2014 och 2015. Det är troligt att det här rekordet inte kommer bli så långvarigt.

– Vi har flera riktigt gamla fåglar som vi följer så vi räknar med ett nytt rekord inom något eller några år, även om denna fågel skulle dö, säger Aron Hejdström.

LÄS ÄVEN: • Historiska tursistfoton avslöjar rekordmånga sillgrisslor på Stora Karlsö.

Vid Stora Karlsö har man i över 100 år ringmärkt sillgrisslor och normalt sett förses ungefär 3000 ungar med ringar, men 2015-2017 är det cirka 5000 grisslor som ringmärks.

Det är enligt Aron Hejdström för tidigt att säga något om hur årets häckningen går, men enligt en rapport från i våras går det historiskt bra för sillgrisslorna på Stora Karlsö.

Mer att läsa