Gå till innehållet

Nya Zeeland inför förbud mot att simma med delfiner

Öresvin/flasknosdelfin. Foto: NASA – , Public Domain, Länk

Forskning har visat att människors interaktioner med delfinarten öresvin har en “betydande påverkan” på deras vila och födosökning. Dessutom är dödligheten bland delfinernas kalvar extremt hög. Därför har nu Nya Zeeland infört ett förbud mot den populära turistaktiviteten att simma med vilda delfiner.

Förbudet gäller den lokala populationen av öresvin som finns i Bay of Islands i norra Nya Zeeland. Den har minskat i antal med 66 procent på 20 år och nu återfinns bara 19 individer i området. Enligt ny forskning har kalvarna en högre dödlighet här än någon annanstans i världen, inklusive i fångenskap – 75 procent dör.

LÄS ÄVEN: • Återigen har rekordmånga delfiner strandat med skador från fisknät

Anledningen tros vara att folk “älskar delfinerna för mycket”. Genom att delta i turismattraktioner där man simmar med delfinerna störs deras naturliga vilo- och födosöksperioder.

Förutom ett förbud mot att simma med delfinerna måste också valskådningsföretag ändra sina rutiner och enbart besöka delfinerna på morgonen eller på eftermiddagen för att inte delfinerna ska störas under dygnets alla timmar. En tidsgräns på 20 minuter sattes också upp för att begränsa störningarna ytterligare och dessutom undersöks möjligheterna för att skapa ett reservat i området.

LÄS ÄVEN: • Världens hajfiskeindustri använder delfiner och sälar som beten

– Delfinpopulationen i Bay of Islands kan bara skyddas om alla hjälps åt, skriver Nya Zeelands motsvarighet till Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Turister kan fortfarande simma med sadeldelfiner och södra atlantvitsiding på södra delen av Nya Zeeland.

Även Hawaii planerar att inför förbud mot att simma med delfiner.

Organisationen Whale and Dolphin Conservation (WDC) avråder helt från att simma med vilda delfiner och valar. De menar att det är svårt att försäkra sig om att det inte stör deras beteenden och att även små störningar kan vara skadliga i ett längre perspektiv.

Källor: Department of Conservation och The Guardian

Mer att läsa