Gå till innehållet

Nya nattfoton avslöjar: Fåglar övernattar i giraffers armhålor

Giraffer. Foto: Marie Mattsson 

Fågeln gulnäbbad oxhackare använder giraffer som “bed & breakfast” och övernattar i deras armhålor. Det rapporterar National Geographic.

Att gulnäbbad oxhackare trivs på stora djur som giraffer och vattenbufflar under dagtid har länge varit känt. Fåglarna äter små parasiter som fästingar från djurens päls och gör därmed dem en tjänst. Nu har nya bilder avslöjat att det inte bara är mat fåglarna får i gengäld. De får även logi. 

Kamerafällor som tar bilder om natten i nationalparken Serengeti i Tanzania har nu avslöjat att fåglarna även övernattar på sina värddjur. De hänger i giraffers armhålor.

LÄS ÄVEN: • 40 procent färre giraffer på bara 15 år

Troligen gör de det för att bevaka giraffen mot andra oxhackare, som en sorts revir. En giraff med mycket parasiter och insekter är som en buffé för fåglarna, som även äter slem, snor och blod från djuren. En sådan måltid är värd att bevaka mot konkurrenter.

När det är dags att häcka lämnar dock gulnäbbad oxhackare sitt värddjur och bygger bo och lägger ägg i träd.

Släktingen rödnäbbad oxhackare har observerats både äta ur öppna sår på djuren och hacka fram nya sår som en hackspett för att komma åt blod. Ofta accepteras detta av djuren eftersom fåglarna trots allt håller såren rena från spyflugor, som är ett värre alternativ.

Källa: National Geographic

Läs mer

Mer att läsa