Gå till innehållet

Nya lagar mot nedskräpning i många länder 2021

Plastskräp. Foto: Nienetwiler, CC BY 2.5 ch

Den 1 januari 2021 infördes en lång rad nya lagar och regler mot nedskräpning i många länder runt om i världen. Ballonger hör till föremålen som numera är förbjudna på flera håll.

Mexico City, en av världens största städer med 9 miljoner invånare, har nu infört ett förbud mot användandet av engångsplaster, rapporterar Deutsche Welle. 2019 förbjöds plastpåsar, men från och med den 1 januari 2021 inkluderas även exempelvis bestick, sugrör, plastmuggar, engångskaffekapsyler och ballonger.

Solkrämer och plast på Hawaii
HawaiiNewsNow rapporterar att Hawaii förbjuder försäljning av flera sorters vanliga solkrämer som innehåller kemikalierna oxybenson och oktinoxat/oktylmetoxicinnamat. Dessa ämnen skadar korallrev. På ön Oahu kommer flera sorters plaster förbjudas under 2022 och på Kauai förbjuds engångsplaster som sugrör, plastpåsar, plastflaskor med vatten och plastbestick.

Ballonger på Seychellerna
På Seychellerna införs ett förbud mot försäljning och användandet av ballonger från den 1 juni och två månader tidigare blir det förbjudet att importera dem.
– Ett typexempel är att folk samlas på stranden och använder ballonger, men ser inte till att de tas om hand efteråt. Då hamnar de i havet och påverkar andra liv. Men problemet finns överallt, därför behövs ett totalt förbud, säger Nanete Laure, chef för avfallshantering vid miljödepartementet, till Seychelles News Agency.

Fler plastförbud i Australien
ABC News rapporterar att södra Australien kommer från och med i mars förbjuda en lång rad engångsartiklar av plast, inklusive bestick och sugrör. Ytterligare förbud mot plastförpackningar införs 2022.

Kina rullar ut förbud
Även i Kina har nya lagar och regler för minskad användning av plastprodukter införts. Flera mångmiljonstäder har infört förbud mot sugrör, plastpåsar som inte är nedbrytbara och flera andra plastprodukter. Ytterligare förbud är på gång 2022, rapporterar South China Morning Post.

Mer att läsa