Gå till innehållet

Två nya charmiga spindelarter upptäckta

Påfågelspindeln Maratus jactatus ("sparklemuffin"). Foto: Otto Jürgen via Flickr https://www.flickr.com/people/59431731@N05/

Påfågelspindeln Maratus jactatus (“sparklemuffin”). Foto: Otto Jürgen via Flickr

Två nya spindelarter i det charmiga släktet påfågelspindlar har hittats i Australien. De har fått smeknamnen “skeletorus” och “sparklemuffin” av studenten som upptäckte dem.

Påfågelspindeln Maratus sceletus ("skeletorus"). Foto: Otto Jürgen via Flickr https://www.flickr.com/people/59431731@N05/

Påfågelspindeln Maratus sceletus (“skeletorus”). Foto: Otto Jürgen via Flickr

De små påfågelspindlar är kända för sin märkliga uppvaktningsdans, som vi tipsat om tidigare. De två nya arterna upptäcktes av avgångsstudenten Madeline Girard och fick de vetenskapliga namnen Maratus jactatus (“sparklemuffin”) och Maratus sceletus (“skeletorus”).

Sparklemuffin har blåa och röda ränder på sin bakkropp och påminner därmed om tre tidigare hittade arterna av påfågelspindlar. Skeletorus skiljer sig däremot från alla tidigare arter i släktet med sina vita mönster på svart bakgrund, som påminner om ett skelett.– Trots det stora antalet arter vi upptäckt bara de senaste åren kan jag inte låta bli att tänka att vi bara skrapat på ytan till den här spännande gruppen av spindlar och att naturen har en hel del fler överraskningar att bjuda på, berättar Jürgen Otto, medförfattare till rapporten och känd spindelfotograf, till Live Science.Både sparklemuffin och skeletorus är väldigt små (3,5 – 5,5 millimeter) och har precis som andra påfågelspindlar avancerade parningsdanser att visa upp. Flera av dessa danser kan ses på Otto Jürgens Youtube-sida.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=wLosEnZ-ms0″]

Källa: Live Science och rapporten som pdf

Mer att läsa