Gå till innehållet

Ny undervattensfilm visar katastrofalt läge längs Skånes östkust

(null)
Foto: Swedish Coast and Sea Center

I en ny film från Swedish Coast and Sea Center (SCSC) visas hur allvarligt läget är på Skånes östkust. Kilometervis av rör med avlopp från pappersindustrin har förorenat Hanöbukten. Läget beskrivs som katastrofalt av föreningen som dykt och dokumenterat havsmiljön i området.

Det är bara under ytan det katastrofala läget syns. Det är därför SCSC publicerat sin film “Leva eller låta dö, Hanöbukten”. Föreningen menar att det måste till åtgärder för att minska de stora utsläppen i Östersjön. Bland annat behöver kontrollerna fungera bättre.

LÄS ÄVEN: • Ny rapport: ”Alarmerande” mycket bottendöd i Östersjön.

– De kontroller som görs idag hanteras av densamme som också släpper ut föroreningarna. Är det verkligen rimligt att en kontrollinstans är direkt påverkad, formellt eller informellt, av den kommersiella och vinstdrivande industrin? frågar sig SCSC.

Enligt föreningens kontrolldyk har miljön försämrats i årtionden och fortsätter att bli allt sämre även i dagsläget. För att råda bot på situationen föreslår SCSC att alla utsläpp till havet och vattendrag kontrolleras av en oberoende myndighet eller organisation, exempelvis kustbevakningen.

– Vi ger oss inte. Vi kommer att ta fram nytt material hela tiden tills man börjar ta tag i det här på riktigt, säger Kjell Andersson, vice ordförande i föreningen SCSC till Kristianstadsbladet.

Klicka här om du inte kan se filmen här ovan.

Källor: SCSC och Kristianstadsbladet

 

Mer att läsa