Gå till innehållet

Ny undersökning: Miljön en av samhällets viktigaste frågor

Vilka röster behövs för att föra naturens talan. Foto: Erik Hansson

Vi vet redan att miljö och klimat är den viktigaste frågan bland unga väljare. Nu visar en ny undersökning från Dagens Nyheter/Ipsos att intresset för miljöfrågan ökat kraftigt bland svenska väljare i allmänhet sedan i juni. I dagsläget anser nästan var fjärde svensk att det är en av de viktigaste frågorna.

I juni tyckte 15 procent av de tillfrågade i DN/Ipsos mätning att miljön är den viktigaste frågan. I den senaste mätningen, som slutfördes den 16 augusti har andelen ökat till 23 procent. Av dessa anser 53 procent att klimatfrågan är den viktigaste och 20 procent menar att det görs för lite eller inte tas något ansvar.

LÄS ÄVEN: • Miljö och klimat viktigaste frågorna bland unga väljare

57 procent av väljarna anser att Miljöpartiet har bäst idéer för att komma till rätta med miljöproblemen. Tvåa kommer Centerpartiet med 24 procent och på delad tredjeplats återfinns Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Moderaterna och Liberalerna får två procent, Kristdemokraterna får en procent och 0 procent av de tillfrågade anser att Sverigedemokraterna har bäst lösning för miljön.

LÄS ÄVEN: • Krönika: Århundradets viktigaste val i Sverige

Att Liberalerna får så låg andel av väljarnas miljöförtroende är intressant med tanke på att de i Naturskyddsföreningens undersökning ansågs ha en bättre miljöpolitik än Centerpartiet.

Källa: DN

Mer att läsa