Gå till innehållet

Ny svensk naturdokumentär visar vår livsstils påverkan

Orangutang på Sumatra. Foto: Joakim Odelberg/SVT

I “One planet, one chance” får tittarna följa film- och fotojournalisten Joakim Odelberg till olika platser i världen som påverkas av vår livsstil – både långt borta och i vår egen närhet. Vyer av vackra miljöer och fascinerande vilda djur kombineras med skildringar av arbetet för att skydda dem.

Serien, som har premiär 30 januari på SVT Play och i SVT2 kl 19.00, är uppdelad de tre avsnitt och tar oss bland annat med till Coocs Islands kamp för att skydda mångfalden under ytan, till orangutangernas livsmiljöer som hotas av palmoljeplantager och sköldpaddornas kamp om sandstränderna som lockar turister. Men en viktig del av “One planet, one chance” är också att visa på problematiska platser i vår närhet. Som nedskräpningen på västkusten och plantagerna som växer fram i våra skogar.

Joakim Odelberg tycker att det finns tydliga paralleller mellan hur vi människor behandlar naturen oavsett om det är i Sverige eller i tropiska vatten och skogar.

– Man kan ganska lätt jämföra Sumatra med Sverige om man tittar på den skogsskövling som sker för ekonomiska intressen och som totalt skiter i människors och arters värden. Man kör över urfolk och skapar monokulturer i form av palmoljeplantager, eller gran- och tallplantager här i Sverige. De parallellerna ser man tydligt.

Med kameran riktad både mot sig själv och naturen tar Joakim med tittarna på en känslosam resa som visar upp både spänningen och dramatiken på plats, glädjen i det som skapar hopp och sorgen i det som är väldigt tungt att se.

– Jag går nästan varje dag och tänker på orangutanghonan Hope som blev skjuten av över 70 skott med luftgevär. Det gör mig väldigt ledsen att tänka på henne och jag vet också att hon inte är den enda som drabbats. Respekten för liv existerar inte i ett sådant fall. Hope har det bra nu, men hon hade kunnat ha det så mycket bättre.

Expeditionsmedlemmarna i en ubåt utanför Cocos Island. Joakim Odelberg till höger. Foto: Joakim Odelberg/SVT

Du skildrar också vissa framgångsrika naturvårdssatningar – kan du ge något exempel?

– Det finns många exempel som väcker hopp. Ett är hajexpeditionerna vid Cocos Island. Syftet med dem är att skapa ett skyddat område mellan Cocos och Galapagosöarna. Det reservatet är nu ett faktum och skyddet utökas för migrerande arter. Att ha fått vara med bara på ett litet litet hörn i det arbetet är en bevarandeseger utan dess like. Det kommer rädda tusentals arter.

Du har följt utvecklingen för naturen på många håll i världen ganska länge nu – hur känner du inför framtiden?

– Vi har bråttom och måste agera nu. Hopp är inte att ha blind tro utan att handla. Men de unga som växer upp nu har ett mycket starkare driv och engagemang. Det kan vara en Greta-effekt som skapat det och jag älskar att hon haft den påverkan på folk och hennes sätt att förmedla forskning. Jag är trots allt optimistisk inför framtiden. Jag tror vi kommer kunna få igenom snabba resultat. Jag kommer i alla fall så gott jag kan jobba för att inspirera och ändra människors attityder och kanske till och med livsstil. Det krävs inte så stora förändringar. Jag själv har till exempel slutat köpa plastflaskor till tvål och köper istället vanliga tvålar. Jag har också blivit 100 procent vegan. Jag kan inte stötta varken kött- eller fiskeindustrin längre. Det är helt galet hur det ser ut idag.

Joakim Odelberg filmar en sköldpaddsunge på en grekisk strand. Foto: Emma Watson/SVT

Joakim Odelberg lyfter fram att det går att göra lätta insatser själv för att minska sin påverkan på planeten – oavsett om den sker i vår natur i Sverige eller på andra sidan jordklotet

– Man kan göra små enkla val utan att ens liv blir tråkigt för det. Man får ett rikare liv när man är mer medveten, säger han.

“One planet, one chance” har premiär på SVT Play och SVT2 på söndag 30 januari.

Mer att läsa