Gå till innehållet

Ny studie: Viltövergångar viktiga för stora däggdjur

Så kallad ekodukt/naturbro i Nederländerna. Foto: CC BY-SA 3.0.

Stora däggdjur som korsar motorvägen 93 i USA väljer helst att använda viltövergångar. Det visar en ny studie som publicerats i Frontiers in Ecology and Evolution.

Under sex månader bevakade forskare 9 mil av Highway 93 i USA för att se hur stora däggdjur rörde sig över vägen. Övervakningskamerorna avslöjade att de föredrog att använda sig av viltövergångar och att det är viktigare att övergångarna placeras rätt än hur de ser ut.

Det gällde framför allt hjortdjur medan rovdjur så som svartbjörnar och prärievargar i lika hög utsträckning passerade vägen på annan plats.

LÄS ÄVEN: • Ny bro för djuren byggs över E18

Studien är en av få som gjorts på så kallade viltövergångar och det har tidigare varit oklart om de varit effektiva. Forskarna till den nya studien menar att deras data tyder på att de har stor betydelse och att det är värt att undersöka noga var de ska placeras för att vara så effektiva som möjliga.

Viltövergångar, även kallat faunapassager, kan både göras över en väg (ekodukt eller naturbro) eller som en tunnel under vägen.

Källa: Frontiers in Ecology and Evolution

Mer att läsa