Gå till innehållet

Ny studie: Varmare klimat kommer leda till fler och intensivare bränder

Skogsbrand. Foto: Public Domain, 

Kaliforniens värsta brand i historien härjade i somras i delstaten. Enligt en ny studie kommer det allt varmare klimatet leda till allt frekventare och kraftigare bränder.

Studien från UC Santa Barbara’s Bren School of Environmental Science & Management kom fram till att i områden där bränder ofta härjar, så som Kalifornien och Australien kommer de återkommande väderfenomenen El Niño och La Niña ha en stor påverkan på brandrisken.

LÄS ÄVEN: • Värsta översvämningarna i Peru på över 20 år kopplas till onormalt varmt hav

El Niño räknas som världens kraftigaste väderfenomen och inträffar ungefär vart tredje till femte år. Då förändras havsströmmar och väderförhållanden i världen. Vissa delar blir kallare, andra varmare, vissa får mer nederbörd och andra blir torrare. Över lag höjer dock El Niño världens medeltemperatur och det är det som också leder till ökad risk för längre brandsäsonger, kraftigare bränder och att större områden drabbas, enligt forskarna.

LÄS ÄVEN: • Torkan har dödat tolv miljoner träd i Kalifornien

La Niña är perioden efter El Niño och innebär att påverkan på havstemperatur, regn och andra faktorer blir det motsatta.

Klimatforskare är fortfarande osäkra på hur starka El Niño och La Niña kommer vara i framtiden, men de är överens om att effekterna kommer att förvärras i takt med att jorden blir varmare. Dessutom kan nya områden drabbas av bränder i framtiden.

Källa: UC Santa Barbara

Mer att läsa