Gå till innehållet

Ny studie: Laglig vargjakt minskar inte tjuvjakt

Varg i Finland. Foto: Linda Jonasson http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-linda-jonasson/

Varg i Finland. Foto: Linda Jonasson 

Illegal vargjakt tros vara relativt vanligt i USA. Det har tidigare funnits en uppfattning om att den skulle minska om laglig jakt eller troféjakt tillåts, men enligt en ny studie är så inte fallet.

Guillaume Chapron från SLU i Sverige och Adrian Treves från universitetet i Wisconsin-Madison har undersökt vargbeståndet och jaktlagarna i Wisconsin och Michigan mellan 1995 och 2012. Under den här tiden förändrades lagarna kring vargar hela tolv gånger. Vid sex tillfällen var vargarna helt skyddade och vid sex tillfällen var jakt tillåtet på vargar som misstänktes ha attackerat boskap i området. Jakten motiverades även med att vargarna kunde utgöra ett hot mot människor i området även om det aldrig skett någon vargattack mot människor i varken Wisconsin eller Michigan.

LÄS ÄVEN: • Att skjuta vargar hjälper inte boskap.

Forskarna fann att tjuvjakten på vargarna fortsatte även när jakt var tillåten.

– Idén att tillåten jakt ökar toleransen och därmed minskar tjuvjakten är en av de mest spridda antaganden kring hantering av stora rovdjur. Men den här studien visar det motsatta, säger José Vicente López-Bao på Oviedo-universitetet i Spanien.

LÄS ÄVEN: • Misstänkt tjuvjakt – fem vargrevir har tömts.

Adrian Treves, en av författarna bakom studien, tror att tjuvjägarna resonerar att de också kan få skjuta vargar om myndigheterna gör det. Att tillåta jakt sänder i sådana fall signaler om att det är accepterat att skjuta vargar eller att inte jaktlagar tillämpas.

Även en studie från 2014 pekar på att tillåten jakt är ett dåligt sätt att öka toleransen för rovdjur. Det ökar snarare folks negativa attityd gentemot rovdjuren.

LÄS ÄVEN: • Naturvårdsverket: Vargar har ingen omfattande negativ påverkan på näringar.

– Man minskar inte plundringen genom att tillåta snatterier utan genom att ha nolltolerans, säger Guillaume Chapron som menar att lösningen är att ha mer fokus på att se till att lagar efterlevs.

I en annan studie från 2014 kommer forskare fram till att det dessutom är kontraproduktivt att skjuta vargar för att skydda boskap. Det leder tvärtom till fler attacker på tamdjur.

Källor: BBC och studien “Blood does not buy goodwill

Mer att läsa