Gå till innehållet

Blyammunition slår hårt mot kungsörnar

Bly

Kungsörnen. Foto: Niclas Ahlberg

I en ny studie kommer forskarna fram till att ett förbud mot blyammunition “troligen är enda sättet att rädda kungsörnarna från blyförgiftning”.

Kungsörnarna äter inälvor som lämnas kvar från jakten och skadeskjutna djur. Om det använts blyammunition blir örnarna förgiftade, vilket leder till försämrad flygförmåga. Med tanke på att bara 1 av 10 jägare använder blyfri ammunition kan det förväntas vara en stor andel av slaktavfallet och de skadeskjutna djuren som är förgiftade.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Koppling mellan blyammunition och minskande andpopulationer

Forskarna från SLU i samarbete med Naturhistoriska riksmuseet, Umeå universitet, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) samt örnforskare i USA tog blodprover på vilda kungsörnar och försåg dem med sändare.

– Blodet analyserades på bly och tack vare sändardata kunde forskarna konstatera att kungsörnar med högre blyhalter rörde sig mindre och flög lägre än kungsörnar med låga blyhalter. Denna påverkan blev tydlig redan vid blykoncentrationer som tidigare ansetts som naturliga bakgrundshalter, skriver SLU i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: • 20 forskare: Bly i jaktammunition ett hälso- och miljöproblem

Under älgjakten kunde forskarna dessutom se en ökad blyhalt när kungsörnarna går över till att äta fällda älgar och jaktrester som är blyförgiftade om det användes blyhaltig ammunition. Forskarna tror att även småviltsjakt med blyammunition påverkar kungsörnarna eftersom “skadeskjutna djur utgör giftig föda för kungsörn och andra asätare”.

Källa: SLU

Mer att läsa