Gå till innehållet

Ny studie: Allmänhetens intresse för naturvård ökar

Naturreservat. Foto: Erik Hansson 

Det är inte bara klimatkrisen som väcker allt fler människors engagemang. Enligt en ny studie har också intresset för naturvård ökat kraftigt mellan åren 2004 och 2017, åtminstone baserat på vad folk söker på via Google. 

Studien är gjord vid Princeton University och publicerades nyligen i Frontiers in Ecology and the Environment. Författarna gick igenom googlesökningar från år 2004 till 2017 och kom fram till att det googlas ungefär lika ofta på naturvård som det görs efter klimatförändringar.

LÄS ÄVEN: • Intresset för naturen ökar kraftigt i USA

– Det har uttryckts oro för att intresset för andra miljöfrågor minskade när allmänheten började identifiera klimatförändringar som det viktigaste hotet mot miljön, men vi upptäckte att det är tvärtom, säger huvudförfattaren Zuzana Burivalova, vid Princeton University.

LÄS ÄVEN: • Så många i Sverige är intresserade av djur och natur

Forskarnas metod säger ingenting om varför folk söker på naturvård, bara att viljan att söka information om ämnet ökat kraftigt. Zuzana Burivalova anser att det bör sporra forskare att fortsätta berätta om sin forskning, “exempelvis tillsammans med journalister, lärare eller folk som är bra på att berätta historier”.

Källa: Princeton

Mer att läsa