Gå till innehållet

Ny smart bikupa samlar in rekordsumma

Så här ser Flow Hive ut.

Så här ser Flow Hive ut.

En ny sorts bikupa, kallad Flow Hive, som automatiserar en del av arbetet med att få fram honung ur en bikupa har på bara en månad fått nästan 30 000 personer att samla in runt 80 miljoner kronor.

Gräsrotsfinansiering har de senaste åren blivit ett populärt sätt att finansiera nya produkter direkt från allmänheten. På sajten Indiegogo krossas just nu insamlingsrekordet av den halvautomatiserade bikupan Flow Hive. Fler än 6100 personer har redan betalat över 4000 kronor i förväg för produkten som underlättar arbetet som biodlare. I december är det tänkt att den nya uppfinningen ska börja skickas ut till kunderna.

Flow Hive är skapad av Cedar Anderson och hans pappa Stuart från Australien som skött om bin i flera generationer. De menar att uppfinningen är bra för bina eftersom man slipper störa dem så mycket och att den även underlättar för nybörjare då man slipper skyddsutrustning, röka ut bina eller ta sönder bikupan för att komma åt honungen. Med Flow Hive kan man tappa bikupan på honung som om det var en vattenkran.

Projektet har hyllats världen över och fått enorm spridning i media. Det har dock höjts röster från biodlare för att metoden distanserar biodlarna från bina.

– Man måste fortfarande undersöka bikupan, kolla efter sjukdomar, kontrollera drottningens virilitet och se till att allt står rätt till i bikupan, förklarar Andrew Cote, grundare av New Yorks biodlarförening för CNN. Han föreslår att köpare av Flow Hive tar kontakt med lokala biodlarföreningar för att lära sig grunderna innan de ger sig i kast med en ny hobby.

En sak är säker – världen behöver fler bin och pollinatörer eftersom många pollinerande arter är hotade, USA lägger mångmiljonbelopp på att rädda bin och eftersom bekämpningsmedel är värre för bin än man tidigare trott.

Reklamfilm för Flow Hive:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=WbMV9qYIXqM”]

Källa: CNN Money

Mer att läsa