Gå till innehållet

Ny rapport: Världens kivier kan räddas

En ny rapport har tagit fram riktlinjer om hur världens kivier ska räddas. Glädjande nog visar sig de pågående insatserna göra skillnad, men studien visar också att dessa insatser är nödvändiga för att Nya Zeelands nationalfågel ska överleva.

– Även om mer arbete behövs för att se till att de överlever vet vi nu att det är inom räckhåll att rädda kivier, sa Michelle Impey, chef för organisationen Kiwis for Kiwi, som ligger bakom rapporten.

Projektet för att rädda kivier har en budget på nästan 100 miljoner kronor de kommande fyra åren och Kiwis for Kiwi försöker även få in ytterligare drygt tio miljoner via sponsorer och donationer. Pengarna kommer gå till att kontrollera rovdjur, forskning, informationskampanjer och projektet Operation Nest Egg, som hjälper kivi-äggen att kläckas utan risk att ätas upp av illrar, minkar, hundar eller katter.

Om åtgärderna fortsätter räknar rapportförfattarna med att antalet kivier kommer öka med två procent per år. Idag finns ungefär 70 000 kivier av fem olika arter, som enbart lever på Nya Zeeland. Det kan jämföras med att det fanns flera miljoner individer i början av 1900-talet.

Kivier är nattaktiva fåglar som saknar flygförmåga. Dagarna spenderar de ofta i hålor i marken. På natten letar de maskar, insekter och annat ätbart.

Källa: NZ Herald

Mer att läsa