Gå till innehållet

Ny rapport: Kina avgörande för elefanters framtid

Elefant. Foto: Marie Mattsson

Afrikansk elefant. Foto: Marie Mattsson

Det är upp till Kina om vilda elefanter ska finnas kvar i Afrika om en generation. Det menar forskarna Lucy Vigne och Esmond Martin i en rapport till Save the Elephants och The Aspinall Foundation.

Att elfenbensmarknaden i Kina är en viktig del i den internationella illegala handeln har varit känt länge, men det är inte ofta en rapport pekar finger så här tydligt.

– Kina har nyckeln till elefanternas framtid – om inte Kinas regering stoppar efterfrågan på elfenben från Afrikas elefanter så kan de försvinna inom en generation, säger Iain Douglas-Hamilton, grundare till välgörenhetsorganisationen Save the Elephants.

Afrikansk elefant. Foto: Marie Mattsson

Afrikansk elefant. Foto: Marie Mattsson

Samtidigt som elfenbenspriserna tredubblats på bara fyra år i Kina har antalet tjuvskjutna elefanter ökat till 100 000 på tre år i Afrika. I takt med att efterfrågan ökat de senaste tio åren har också antalet auktoriserade elfenbensfabriker och återförsäljare fyrdubblats och antalet illegala etablissemang beräknas vara tre gånger så många i Peking och åtta gånger så många i Shanghai. Dessutom fann forskare bakom rapporten att 20 av 34 registrerade återförsäljare fuskade med tillstånden.

De senaste åren har Kina ökat pressen på elfenbenshandeln och de har bland annat stängt ner minst tio fabriker och återförsäljare, fängslat hundratals handlare och dömt 37 smugglare till livstids fängelse, men rapporten menar att det ändå inte görs tillräckligt för att stoppa handeln.

– För tillfället vinner vi inte bevarandestriden mot tjuvskyttar, smugglare och elfenbenskonsumenter. Lagarna finns där, men inte ens i Kina är följs de ordentligt. Systemet är för tillfället utom kontroll, skriver rapportens författare.

För 30 år sedan var en majoritet av elfenbensköparna från Japan, Europa och USA, men idag är 90 procent kineser. 2008 tillät CITES en försäljningen av 62 ton elfenben till Kina och enligt rapporten har det eldat upp efterfrågan från Kinas nyrika.

Det är dock inte bara i Kina problemet finns. Enligt en ny studie av Världsnaturfonden kan tusentals svenskar tänka sig att köpa elfenbensprylar från tjuvjagade elefanter och 25 procent av svenska resenärer till Afrika eller Asien har inget emot att ha prydnadsföremål av elfenben hemma.

Läs mer:
Alla våra artiklar om elfenben.

Källa: Save the Elephants

Mer att läsa