Gå till innehållet

Ny podcast om miljön – tar upp flygande, köttätande och massutrotningen

Vitryggig hackspett (i hägn) – en av arterna som är utrotningshotad i Sverige. Foto: Erik Hansson

Det finns över tio podcasts, eller poddar, om naturen. Idag lanseras ytterligare en – Naturskyddsföreningens ”Skarpt läge”, som ska ta upp aktuella och engagerande frågor om miljö och klimat. 

I “Skarpt läge” intervjuar programledaren Isabelle Strengbom Naturskyddsföreningens sakkunniga i olika frågor. Första avsnittet handlar om ett ämne som “fått luft under vingarna” och som “flugit under radarn alldeles för länge” – flygets klimatpåverkan. Därefter kommer avsnitten ta upp den sjätte massutrotningen av arter, kött och köttets klimatpåverkan, samt en genomgång av det politiska läget inför valet.

LÄS ÄVEN: • Vår guide till podcasts om naturen

– Förutom att förmedla kunskap om aktuella miljöfrågor, vill vi räta ut frågetecken och punktera myter. Det känns roligt att vi kan utöka våra kommunikationskanaler med en podd. Samtalen i podden tar avstamp i nuet, belyser hur vi hamnat i de utmanande situationer där vi nu befinner oss och blickar sedan framåt mot vad som måste förändras för att förbättra läget, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Namnet “Skarpt läge” kommer sig av att alla program tar upp kritiska situationer där utvecklingen går att vända om det görs stora insatser nu. “Det är helt enkelt skarpt läge”, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Lyssna på “Skarpt läge” där du brukar lyssna på podcasts eller online via den här länken.

En podcast är som ett radioprogram på nätet som du kan lyssna på när du vill. Enklast är att prenumerera på “poddar” som du gillar via en smartphone. Leta först upp ett podcastprogram i App Store (iphone/ipad) eller Google Play (Android). Du kan söka på podcast. De populäraste sökresultaten bör vara bra, men några kända alternativ är Apple Podcaster, Acast eller Pocket Casts. När du laddat hem det söker du efter poddens namn i podcastprogrammet.

Mer att läsa