Gå till innehållet

Ny märkning lanserad för palmoljefria produkter

Första butiken med märkning av palmoljefria produkter. Foto: Lina Brundell

Första butiken med märkning av palmoljefria produkter. På bilden Lina Brundell samt butikschef Stefan Börjesson. Foto: Lina Brundell

Nu har det lanserats en ny märkning för palmoljefria produkter. Bevarandefotografen Tom Svensson har tagit fram en tydlig märkning och Coop i Tanumshede blir första butik som märker ut varor som inte innehåller någon palmolja.

Märkningen, som lanseras på Coop i Tanum shoppingcenter, är först i Sverige med att hjälpa kunderna hitta palmoljefria produkter.

– Vi hörde från bevarandefotografen Tom Svensson om hur illa det var på Borneo med bränderna för att få mer palmoljeplantage och samtidigt berättade Tom hur många som gärna ville göra något men tyckte det var svårt att hitta produkter utan palmolja. Då föreslog Tom oss att använda denna nya märkning för att ge kunderna en valmöjlighet. Detta ligger helt i linje med hur vi tänker när det gäller miljön så det var inget svårt val, säger Stefan Börjesson, butikschef.

Så här ser märkningen ut i butiken. Foto: Lina Brundell

Så här ser märkningen ut i butiken. Foto: Lina Brundell

Personalen i Coop-butiken har nu satt upp den nya märkningen i butiken och redan fått positiv respons från sina kunder.
– Folk vill göra en skillnad och detta är ett sätt att hjälpa dem att göra det, säger Stefan Börjesson.

Initiativtagaren Tom Svensson håller med:
– Det här är en viktig märkning för att informera folk om vilka produkter som är palmoljefria. Detta är något som kunderna vill veta och därför är det extra kul att butiken har nappat och kör hårt.

Finns det någon ekonomisk vinning i det här projektet?
– Nej det finns inga ekonomiska intressen i märkningen alls! Allt handlar om att ge konsumenten en valmöjlighet. Att tro att konsumenterna själva kommer läsa bak på produkterna är nonsens. Vi måste på olika sätt hjälpa till. Butikerna får köpa märkningen direkt från tryckeriet eller trycka själva om de vill, säger Tom Svensson.

Vad är dina åsikter om certifierad palmolja?
– Så länge det finns en så stor osäkerhetsfaktor på certifierad olja tycker jag vi ska undvika den. Får vi en riktig märkning som är 100 procent spårbar är det naturligtvis lika bra

Butiken i Tanumshede är den första som börjar med märkningen, men Tom Svensson hoppas att fler butiker ska börja med den och de får gärna höra av sig till honom via Tomsvensson.se.

Mer att läsa