Gå till innehållet

Ny incident: Fåglar störs av uppspelningar

Provencesångare. Foto: Carles Pastor via Wikimedia

Provencesångare. Foto: Carles Pastor via Wikimedia

Nyligen har ett problem med uppspelande av fågelsång uppmärksammats i Storbritannien. Ett område där den sällsynta provencesångaren häckar har på sistone haft besök av många fågelfotografer som spelat upp provencesångarens sång för att locka dem närmre. Detta har skett i en sådan utsträckning att fåglarna störts i sin häckning.

Istället för att ägna sig åt sin häckning har provencesångarna i området lockats bort från boet för att posera för fågelskådare och fotografer. Detta fenomen har ökat kraftigt de senaste fem sex åren och är en oroande utveckling, enligt personalen som jobbar med naturvård i området. De har försökt att informera om riskerna med turisterna på plats och har dessutom tryckt upp broschyrer för att informera om problematiken.

På engelska kallas det “tape-luring” att spela upp fågelsång för att locka till sig fåglar. De flesta experter som uttalat sig i frågan i olika artiklar anser att man bör använda det med försiktighet och helst undvika att locka på fåglar med fågelsång under häckningstid, det vill säga från slutet av april till augusti för att vara på den säkra sidan.

Läs mer:
Fågelexperter avråder från uppspelning av fågelsång.

Källa: EADT

Mer att läsa