Gå till innehållet

Ny gratisapp om livet och arterna i Östersjön

App

Östersjöcentrum och Umeå marina forskningscentrum har tillsammans med en webbyrå tagit fram en ny app om Östersjön – “Livet i havet”. Det är ett ambitiöst verk om hundratals arter som lever i och runt vårt innanhav.

Varje art presenteras med utbredningskarta, bilder, vilken miljö arten trivs i och en rejäl dos information om varje art – hur den känns igen, dess roll i Östersjön och hur det går för den. Det går också att klicka sig vidare till ytterligare information om den specifika artens livsmiljö, samt favoritmarkera arter. Med sökfunktionen kan du exempelvis välja att enbart leta bland alger och växter, kräftdjur, fiskar eller för den delen rödlistade eller främmande arter som mink, vandringsmussla och svartmunnad smörbult.

LÄS ÄVEN: • Vår guide till fågelappar – digitala fågelböcker att ha med i mobilen

Skärmdump från appen “Livet i havet”.

Förutom specifik artinformation innehåller “Livet i havet” även allmän fakta om Östersjön. Som till exempel att det lever 85 miljoner människor runt dess kust och att det största djupet finns vid Landsort söder om Stockholm. Där är det 459 meter ner till botten.

En riktigt bra finess med appen är att den fungerar helt utan internetanslutning och kan därmed användas även där det ofta saknas mottagning. Datan laddas ner till din telefon och tar upp 140 Mb av lagringsutrymmet. Det är en del jämfört med många enklare appar, men bleknar jämfört med Fågelguidens och eFlora, som båda använder över 800 Mb.

Skärmdump från appen “Livet i havet”.

Att det släpps appar som “Livet i havet” gratis, trots att den är så proppfull av information och både snyggt och enkelt upplagd är verkligen lyxigt. Det är hög tid att vi alla lär oss mer om vårt Östersjön. Det här är en utmärkt start.

Betyg: 4 av 5

• Ladda ner appen till iPhone
• Ladda ner appen till Android
• “Livet i havet” finns även som en webbtjänst

Mer att läsa