Gå till innehållet

Ny global trend i sociala medier – skräpstädning

Nedskräpning på strand. U.S. Fish and Wildlife Service HeadquartersBeach strewn with plastic debrisUploaded by Dolovis, Public Domain, Länk

Hashtaggen #trashtag har på kort tid blivit viral och sprids snabbt i sociala medier. Det är en utmaning som går ut på att ta en bild före och en efter att ett område städats från skräp. Bilder på Instagram, Twitter och Facebook visar hur stränder, parker, vägkanter och skogsområden städats.

I Sverige har tidigare hashtaggen #ettskräpomdagen fått spridning tack vare bland annat Supermiljöbloggen, men nu har det skapats en världsomspännande onlinerörelse kring hashtaggen #trashtag. Upplägget är lite olika, men för det mesta tas det en bild på en nedskräpad plats. Därefter städas den upp och den som plockat upp skräpet poserar sedan på en bild med fulla sopsäckar.

LÄS ÄVEN: • Ballonger är den värsta plasten för havsfåglar

BBC rapporterar att den så kallade “Trashtag Challenge” har lett till att frivilliga städat stränder, parker och vägkanter, samtidigt som de höjer medvetenheten om allt plastskräp vi producerar. Hashtaggen ska ha skapats redan 2015, men fick nytt liv i ett Facebook-inlägg av Byron Román riktat mot “trötta tonåringar”, som på kort tid fick flera hundra tusen delningar.

LÄS ÄVEN: • WWF: Brist på ansvar orsakar plastkris i haven

Enbart på Instagram har #trashtag över 28 000 inlägg när det här skrivs.

Källa: BBC

Mer att läsa