Gå till innehållet

Ny global klimatmanifestation den 24 maj

I den globala klimatstrejken deltog tiotusentals personer i Stockholm och 1,8 miljoner människor världen över. Foto: Erik Hansson

Den 15 mars anordnades en historiskt stor manifestation i världen. Minst 1,8 miljoner människor på över 2000 platser i över 140 länder protesterade mot att alldeles för lite görs för att hindra klimatkrisen. Den 24 maj är det dags igen för en global manifestation och den här gången är fokus på EU-valet den 26 maj. 

Ungdomsklimatrörelsen Fridays For Future har växt i rasande takt det senaste halvåret. Inspirerad av den skolstrejk för klimatet som Greta Thunberg startade den 20 augusti 2018 har rörelsen “växt i en takt som saknar historiskt motstycke” och fyller nu varje vecka gator och torg runt om i världen och engagerade unga, med Greta Thunberg i spetsen tar plats i media, talar med världsledare och håller tal inför folksamlingar.

LÄS ÄVEN: • Över 15 000 forskare: Klimataktivisterna har rätt

Den 24 maj har Fridays For Future återigen utlyst en global strejkdag. Redan nu är det klart att 80 orter runt om i Sverige anmält att de kommer delta och i Stockholm blir det en stor marsch från Humlegården och samling med forskare och kända artister i Kungsträdgården.

– Den här gången fokuserar vi på valet till Europaparlamentet. EU släpper ut cirka tio procent av världens sammanlagda utsläpp, men då har man inte räknat med alla utländskt producerade varor som européer konsumerar. Vi kommer inte ha chans att tackla klimatkrisen om inte EU tar sitt ansvar nu. De kommande fem åren blir helt avgörande för att vi ska ha en framtid, säger Isabelle Axelsson, en av dem som strejkat ihop med Greta Thunberg utanför riksdagen sedan i höstas.

LÄS ÄVEN: • Miljömedvetna ungdomar skapar världsomfattande klimatnätverk

En undersökning av Ipsos Mori den 16 april visade att 77 procent av EU-väljarna har klimat- och miljöfrågorna som en av de viktigaste och enligt DN/Ipsos är miljö och klimat svenskarnas viktiga fråga i EU-valet.

– Med strejken vill vi också påminna alla som kan att rösta i EU-valet och att rösta för klimatet! Förra EU-valet var valdeltagandet så lågt som 43 procent, enligt EU:s officiella siffror. Om alla röstberättigade tar sig i kragen och går och röstar för klimatet kan det göra verklig skillnad. säger Andreas Magnusson, 15 år och kontaktperson för klimatstrejkarna i Falun.

De gemensamma budskapen inför Global Strike For Future 24 maj är:
• Lyssna på forskarna
• Följ Parisavtalet
• Stoppa uppvärmningen under 1.5 grader
• Politiker på alla nivåer, lokalt, nationellt och internationell bör deklarera nödläge för klimatet.
• Vårt mål är att på rättvisa, demokratiska och jämlika grunder bevara och förvalta en levande planet för kommande generationer. Alla behövs, alla är välkomna och värda att lyssna till.

Läs mer:
Evenemang den 24 maj
• Manifestationen i Stockholm
• Kartan över registrerade klimatstrejker och manifestationer i Sverige

Källa: Fridays for future

Mer att läsa