Gå till innehållet

Ny gibbon-art upptäckt – döps efter Star Wars

Vuxen hona av skywalker hoolockgibbon. Foto: Fan Pengfei

Vuxen hona av skywalker hoolockgibbon. Foto: Fan Pengfei, som även ledde forskningen

I sydvästra Kinas regnskogar har man hittat en ny art hoolockgibbon. Apan har fått namnet skywalker hoolockgibbon, rapporterar BBC.

Vuxen hanne av skywalker hoolockgibbon. Foto: Fan Pengfei

Vuxen hanne av skywalker hoolockgibbon. Foto: Fan Pengfei

Namnet härstammar från att apans vetenskapliga namn betyder ungefär “himlens rörelse”, men också för att forskarna som konstaterade att det är en ny art är stora Star Wars-fans (Luke Skywalker är en av filmseriens huvudpersoner).

Skywalker hoolockgibbon skiljer sig från sina nära släktingar västlig och östlig hoolockgibbon i Bangladesh, Indien, Kina och Myanmar både i beteende, till utseende och hur de låter. Efter genetiska jämförelser stod det klart att det rör sig om en egen art.

Området som gibbonaporna lever i är svårtillgängligt, vilket kan vara artens räddning i den annars hårt avverkade skogen. Det krävs vandring upp till 2 500 meters höjd för att hitta skogen med riktigt hög kvalitet. Det är också här aporna lever. Exploatering, överbefolkning och skogsavverkning är dock fortfarande ett stort hot mot de ungefär 200 individer som utgör hela världens population av skywalker hoolockgibbon.

– Det låga antalet individer som lever och hoten de står inför från förlorade livsmiljöer och jakt medför att vi tycker att de ska klassas som en utrotningshotad art, säger Sam Turvey, från Zoological Society of London till BBC.

Källa: BBC

Vuxen hanne av skywalker hoolockgibbon. Foto: ZSL

Vuxen hanne av skywalker hoolockgibbon. Foto: ZSL

Mer att läsa