Gå till innehållet

Ny film om fågelskådning

"A Birders Guide to Everything". Pressbild.

“A Birder’s Guide to Everything”. Pressbild.

Filmer om fågelskådning hör inte till vanligheterna. Den svenska “Mongolpiparen” kom 2004 och fick en recensent att skriva “Hade vi bara haft ett skyddsombud på Nöjesguiden så lovar jag att en film som “Mongolpiparen” hade klassats som farligt för min mentala hälsa”. I fjol kom ett lite mer lyckat försök i komedin “The Big Year” med Jack Black, Steve Martin och Owen Wilson som en omaka trio som satsar på att se så många arter som möjligt under ett år.

På Tribeca Film Festival hade igår en ny indiefilm om fågelskådning premiär, “A Birder’s Guide to Everything”. Till skillnad från “Mongolpiparen” och “The Big Year” är det inte en renodlad komedi utan också en film om hur det är att växa upp. När huvudpersonen David är 15 år ser han något som kan vara den utrotade labradoranden. Tillsammans med två andra medlemmar i den lokala fågelföreningen för ungdomar och sin fotograferande klasskamrat Ellen beger de sig ut på en expedition för att fösöka hitta den förmodat utrotade anden.

Filmen är skriven och regisserad av Rob Meyer och i en biroll syns Ben Kingsley (“Ghandi”, “Schindler’s List”). Någon svensk distribution är ännu inte känd.

Mer att läsa