Gå till innehållet

Nytt projekt ska lyfta unga nordiska naturfotografer

Foto: Josefin Nilsson /YNNP

Foto: Josefin Nilsson /YNNP

Idag startades en ny webbplats för unga nordiska naturfotografer – Young Nordic Nature Photographers (YNNP). Målet är att visa upp vilka talanger som finns, men också uppmuntra fler till att börja fotografera natur. En av initiativtagare är Jonathan Stenvall.

Hittills är 19 fotografer mellan 13 och 23 år från Sverige, Norge och Finland med på webbplatsen och många av dem bör trogna Natursidan.se-läsare känna igen: Jonathan Stenvall, Josefin Nilsson, Edwin Sahlin, Zsombor Károlyi, Denise Eriksson, Ivan Sjögren och Anton Lilja.

Foto: Even Hønsen Agerup Nilsson /YNNP

Foto: Even Hønsen Agerup Nilsson /YNNP

Projektet kom på tal när Jonathan Stenvall och 15 andra unga naturfotografer diskuterade en fototräff. Sedan dess har han tillsammans med Josefin NilssonEdwin Sahlin, Ivan Sjögren och August Thomasson drivit och administrerat projektet

Vad har ni för mål med YNNP? 
– Syftet med vår community är att delvis visa den otroliga talangen som finns hos de unga nordiska naturfotograferna men också uppmuntra andra unga att börja fotografera natur. Genom YNNP kommer unga naturfotografer dela med sig av fototips, reseberättelser och visa sina bilder och gallerier för omvärlden som vi kommer sprida både på vår hemsida men också på andra sociala nätverk som Facebook och Instagram. 

Foto: Denise Eriksson /YNNP

Foto: Denise Eriksson /YNNP

Hur tycker du den unga naturfotoscenen i Norden mår?
– Visst finns det unga naturfotografer i Norden år 2015 vilket är just det som YNNP visar upp, men jag tror att vi alla kan vara överens om att vi inte är många till antalet. Är man den enda unga naturfotografen på flera mils håll så tror jag det kan vara svårt att ta sig den tid och ha det engagemang som naturfotografi kräver. Förhoppningsvis kommer medlemmarna i YNNP att nå ut till flera än vad vi har lyckas göra på egen hand för att visa att unga naturfotografer fortfarande finns och är aktiva. Vi är trots allt framtiden för nordiskt naturfotografi.

Sidan, som är på engelska hittas på Y-nnp.com

Foto: Lasse Kurkela /YNNP

Foto: Lasse Kurkela /YNNP

 

Mer att läsa