Gå till innehållet

Ny art jättesköldpadda upptäckt

Jättesköldpaddan Chelonoidis nigra porteri. Foto: Charlesjsharp. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Commons. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gal%C3%A1pagos_tortoise_Santa_Cruz.jpg#/media/File:Gal%C3%A1pagos_tortoise_Santa_Cruz.jpg

Jättesköldpaddan Chelonoidis nigra porteri. Foto: Charlesjsharp. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Commons.

De två sköldpaddspopulationerna levde bara en mil från varandra på Galapagosöarna och såg lite annorlunda ut. Nu har forskare tagit prover på ungefär hundra individer i varje grupp och därmed klargjort att det rör sig om två separata arter. 

Den nya sköldpaddsarten lever på ön Santa Cruz i Galapagosöarna. De har tidigare fått dela det vetenskapliga namnet Chelonoidis porter med sina släktingar på andra sidan ön, men har nu klassats som en egen art och försetts med namnet Chelonoidis donfaustoi.

De båda arterna visade sig vara väldigt olika när de undersöktes närmare och härstammar från helt olika tidsepoker. Chelonoidis porter utvecklades för 1,74 miljoner år sedan medan de “nya” släktingarna utvecklades så sent som för en halv miljon år sedan. Det finns i dagsläget ungefär 2000 porter, men bara 250 stycken donfaustoi.

Namnet donfustoi är en hyllning till parkvakten Fausto Llerena Sánchez, som skötte om hotade sköldpaddor i 43 års tid.

Källa: PLOS One

Mer att läsa