Gå till innehållet

Ny app hjälper dig identifiera djur och växter

Norska Artsorakelet. Foto: Wouter Koch, Artsdatabanken

Artsdatabanken i Norge har tagit fram en ny app som på några sekunder ger dig förslag på vilken art du har tagit en bild av. Natursidan har testat den.

Att ta reda på vilken växt, svamp, insekt eller fågel du ser framför dig kan i dagsläget vara svårt om du inte vet ens var du ska börja leta efter svaret. Kanske kan Natursidans artikel om artbestämning vara en hjälp på vägen. En annan hjälp har nu utvecklats av Artsdatabanken i Norge och Naturalis Biodiversity Center i Nederländerna.

Appen, som kallas Artsorakel, är nu i en testfas och är fri att använda för allmänheten. Eftersom den bygger på igenkänning via AI (“kunstig intelligens” på norska) blir appen bättre och bättre på att känna igen arter i takt med att fler bilder laddas upp. I dagsläget består databasen av över en miljon bilder.

Lätt att använda under rätt förutsättningar
Artsorakel är lättanvänd. I appen väljer du helt enkelt en bild från din mobil och får inom några sekunder förslag på vilken art det är. Artsorakel är så pass ödmjukt att den ibland säger sig vara väldigt osäker och varje förslag ges en sorts färgbetyg – grönt betyder relativt säker artbestämning, gult osäkert och rött verkar vara rena chansningar.

I dagsläget fungerar Artsorakel förvånansvärt väl, så länge det är relativt enkla arter att känna igen. Tydliga bilder på fåglar, fjärilar och växter utan förväxlingsarter klarar den utan problem och så länge den anger sitt svar med grön eller möjligtvis orange färg så får du åtminstone en idé om vad du kan börja leta efter för att hitta rätt art.

Men när det kommer till artgrupper som är lite svårare att identifiera på bilder så får appen problem. Citronbin och andra mindre bin fungerar inte alls och om bilderna är i alltför dålig kvalitet eller om du zoomar in för mycket i dem så kan artbestämningen bli helt uppåt väggarna.

En sådan här app kommer alltid ha sina begränsningar. Vissa växter kan till exempel bara identifieras genom att granska behåringen på stjälken och utan en bild som visar just det så är växten omöjlig att få rätt. Det gäller som användare att veta vad du ska fotografera och du kan aldrig lita fullt ut på det resultat som presenteras.

Så något orakel är appen kanske inte, men däremot en alldeles utmärkt hjälp för den som vill lära sig känna igen växter och djur. I takt med att fler personer använder den kommer appen bli allt säkrare på att känna igen arter.

Nu hoppas vi bara på att Artsdatabanken är vänlig nog att ta med de svenska artnamnen, eller att Artdatabanken i Sverige gör en svensk version.

Testa Artsorakel på orakel.artsdatabanken.no eller där du hittar appar (finns till iOS eller Android).

Källa: ArtsDatabanken

Mer att läsa