Gå till innehållet

Nu räddas fjällugglor från att skjutas på flygplatser

Flygplatser i USA har tillåtelse att skjuta alla fåglar, som inte är hotade, på grund av säkerhetsrisken de innebär mot flygplanen. Nu räddas dock allt fler fjällugglor i landet, bland annat tack vare Norman Smith, rapporterar Audubon.

Fjällugglor drar sig ofta till flygplatser eftersom de öppna landskapet påminner om hur det ser ut i deras livsmiljö längre norrut. Tyvärr har det lett till att många ugglor skjutits av flygplatsens personal som inte vill riskera säkerheten för flygpassagerarna.

En fråga som inte minst blev aktuell under den enorma migrationen av fjällugglor 2013 när de spred sig över stora delar av USA och även anlände till Europa från Nordamerika. Då sköt exempelvis tre fjällugglor på John F. Kennedy International i New York. Flygplatsen stämdes av djurrättsorganisationen Friends of Animals, men fick till slut rätt i domstol.

LÄS ÄVEN: • Ännu ett stort fjälluggleår på gång i Nordamerika

I december sköts en fjälluggla på Wisconsins flygplats. Efter det bokade Janet Wissink vid fågelföreningen Winnebago Audubon ett möte med flygplatsen och lyckades övertyga dem att inte längre skjuta fjällugglor som anländer till flygplatsens område.

De icke-dödliga metoderna för att öka säkerheten på flygplatserna har spridit sig till allt fler flygfält i USA. Tack vare eldsjälar. Allt fler fjällugglor fångas nu in och släpps ut i andra lämpliga livsmiljöer istället. En metod som Norman Smith använt sig av på flygplatsen i Boston i 36 år. Sammanlagt har han räddat över 760 fjällugglor från området. 120 av dem under rekordåret 2013.

LÄS ÄVEN: • Rapport om fjällugglevintern 2013/2014

Metoden sprids nu i USA, inte minst eftersom flygplatserna får så mycket negativ publicitet och kritik från allmänheten för att de skjuter ihjäl fjällugglor.

Även i Sverige skjuts det stora mängder fåglar vid flygplatserna. Vid Malmö Airport har man tillåtelse att jaga 350 fågelarter, men inte kungs- och havsörn. Även om de viktigaste metoderna är skrämsel och att försöka få fåglarna att välja bort flygplatsen så avlivas ungefär 100–150 fåglar vid flygplatsen per år i skyddsjakt.

Källa: Audubon och Corren

Mer att läsa