Gå till innehållet

Nu kan du vandra Skåneleden online

Skäralid i Söderåsens nationalpark. Foto: Google

Skäralid i Söderåsens nationalpark. Foto: Google

Under 2015 vandrade personer med så kallad trekker-kamera 30 mil vandringsleder i Skåne för Googles räkning. Nu är de två första lederna klara att även vandras online – Öresundsleden och en tur genom Söderåsens nationalpark.

Projektet med att göra även naturen till en del av Google street view har pågått ett tag och även Kungsleden och flera undervattensområden har kartlagts. Nu har även delar av Skåneleden fotograferats och först ut är Östersundsleden som sträcker sig från väster om Ängelholm till Löddeköpinge på Skånes västkust, samt Ås till ås-leden från Söderåsens nationalpark till Brösarp.

– Det är viktigt för både vana och ovana vandrare att kunna planera sin tur och att leden finns på världens största kartverktyg är ett digitalt lyft, berättar Sofie Norrby, utvecklingsansvarig för Skåneleden på Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Näst på tur att visas upp online under 2016 är bland annat de delar av Skåneleden som går på Österlen, genom Stenshuvuds nationalpark, samt Brösarps backar.

Kameraryggsäckarna med 15 linser riktade åt alla håll har burits runt i Skåne av personal från Stiftelsen Skånska Landskap, kommuner, Länsstyrelsen och Skåneledsteamet. De tar bilder varje 2.5 sekund, vilket möjliggör 360-graders panoramabilder. Bilderna sammanfogas sedan och görs tillgängliga via Google Maps.

Källa: Skåneleden och pressmeddelande

Mer att läsa