Gå till innehållet

Nu återstår bara “ett dussin” kaliforniatumlare i världen

Kaliforniatumlare. Foto: Paula Olson, NOAA, Public Domain, 

Natursidan har följt kampen för att rädda världens sista kaliforniatumlare i flera år. 2017 rapporterades de vara knappt 30 kvar. Enligt Elephant Action League återstår nu “knappt ett dussin av världens minsta val, rapporterar Mongabay.

Beskedet kommer från Andrea Crosta, på den internationella organisationen Elephant Action League, som bekämpar illegal handel med vilda djur. I en intervju med Mongabay berättar Andrea att enligt flera källor involverade i räddningsaktionen är läget nu ännu mer allvarligt än tidigare trott för kaliforniatumlaren.

– Mina källor har bekräftat för mig att det nu talas om att enbart ett dussin kaliforniatumlare kvar i Kaliforniaviken. Forskarna använder ekolod för att räkna dem och antalet är nu väldigt lågt.

LÄS ÄVEN
: • Mexiko har inte gett upp hoppet om att rädda världens sista kaliforniatumlare

Världens minsta och mest hotade val drabbas hårt när folk i området ägnar sig åt illegalt fiske av kalifornisk vekfisk. Det kan nämligen ge stora summor via den svarta marknaden till Asien, samtidigt som Mexiko aldrig dömt någon som smugglar simblåsor till fängelse. Kaliforniatumlare fastnar ibland i samma nät som används för att fånga vekfiskarna.

Enligt Andrea Crosta efterlever Mexiko inte sina löften om att sätta stopp för det illegala fisket. Han såg själv mängder av illegala fiskebåtar ge sig ut mitt på dagen även i områden som patrullerades av Mexikos armé. Även Seashepherd patrullerar i området för att försöka stoppa fisket.

KÄLLA: • Nu satsas allt på ett kort för kaliforniatumlaren

Några av metoderna som nu används för att rädda tumlarna är att kartlägga dem genom att lyssna efter deras läten under vattnet och på så sätt lättare kunna skydda dem från tjuvjägare. En annan lösning som myndigheterna diskuterar är att försöka få till kommersiell odling av kalifornisk vekfisk för att minska efterfrågan på den illegala marknaden efter fisken.

Tidigare har en lång rad metoder för att rädda tumlarna diskuterats. Svenska forskare hjälper till med säkra nätmilitärt tränade delfiner har kopplats in och fångenskap som enda räddning har diskuteratstestats och missyckats.

 

Källa: Mongabay

Mer att läsa