Gå till innehållet

NRA skjuter elefant i tv och anklagar kritiker för djur-rasism

NBC Sports Network i USA har sänt en serie program kallade “Under Wild Skies”. Programmet är sponsrat av den amerikanska vapenorganisationen och lobbygruppen NRA och har deras pr-strateg Tony Makris som programledare.

Foto: Ville Frisk

Elefanter. Foto: Ville Frisk

I söndags sändes ett avsnitt av programmet där Makris sköt ihjäl en elefant och sedan firade med champagne. Programmet väckte starka reaktioner och en namninsamling på Causes.com har skrivits under av ungefär 75 000 personer.

Protesterna har fått NBC Sports att skicka ut ett pressmeddelande om att de ska se över kommande program i serien, men i serien skjuts förutom elefanter även lejon, noshörningar, leoparder och andra stora afrikanska djur.

Programledaren och pr-strategen hos NRA är oförstående inför kritiken och menar att om man tycker att det är okej att han jagar änder och ekorrar, men ogillar dödandet av elefanter, så ägnar man sig åt “djur-rasism”.

Det är lagligt att skjuta elefanter i många afrikanska länder och pengarna som jaktresorna drar in går ofta till att övervaka och sköta vildmarkerna som jakten sker inom. I Botswana däremot förbjuds all kommersiell jakt från och med januari 2014.

Källa: Huffington Post

Mer att läsa