Gå till innehållet

Norskt lagförslag: Avveckla pälsfarmer till år 2025

Pälsuppfödning av räv (bild från Finland). Foto: Oikeutta eläimille, CC BY 2.0, 

År 2025 ska det vara förbjudet med pälsfarmning i Norge. Då ska landets ungefär 200 företag som föder upp och dödar rävar och minkar för deras päls skull vara avvecklade.

– Det här är en fantastisk nyhet, inte minst för alla de djur som nu slipper födas upp och dödas för sin päls i Norge, men också för att det sätter ett gott exempel för Sverige och den kommande svenska utredningen, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt, i ett uttalande.

I Sverige gick regeringen nyligen ut med att flera utredningar och rapporter visat att det finns ”betydande problem avseende möjligheterna till naturligt beteende” för pälsdjursuppfödningen. Men istället för förbud beslöt regeringen att Jordbruksverket ska utvärdera välfärden hos minkar inom pälsdjursproduktionen.

I Norge, där det finns 4-5 gånger så många pälsdjursfarmer som i Sverige, dödas det varje år 700 000 minkar och 110 000 rävar för att bli pälsprodukter. Nu har regeringen, genom partiet Venstre, lagt fram ett förslag om att pälsindustrin ska avvecklas till år 2025. Då gör Norge bland annat Tjeckien (2019), Kroatien, Storbritannien, Österrike och Tyskland sällskap med att förbjuda pälsfarmar.

Organisationen NOAH har kämpat för ett förbud i nästan 30 år och genomförde i fjol sitt 14;e fackeltåg mot pälsindustrin. Tusentals människor demonstrerade i 30 städer.

– Det är helt fantastiskt att Venstre har visat vilja att prioritera hänsyn till de allra svagaste – pälsdjur som lider i trånga burar. NOAH har kämpat för det här i 28 år och vi är otroligt glada för att politikerna äntligen lyssnar på veterinärer och opinionen i den här frågan, säger veterinären och ledaren för NOAH, Siri Martinsen, till NRK.

Källor: Djurens Rätt och NRK

Mer att läsa