Gå till innehållet

Norska politiker lobbar i EU mot förbud att borra i Arktis

EU

Enligt dokument som Greenpeace kommit över lobbar norska politiker för att EU inte ska förbjuda oljeborrning i arktiska vatten. 

Enligt dokumenten ska politikern Eirik Sivertsen ha skrivit att “problemen med klimatförändringar skapades inte i Arktis och kan inte lösas i Arktis enbart”.

Norge menar att EU inte förstått skillnaden mellan Barents hav och arktiska vatten längre norrut och oroas över att EU inte är tydliga med var gränsen för vad som räknas som arktiskt vatten ska gå.

– Vi jobbar via alla kanaler för att få bort det här förbudet. Det bottnar inte i verkligheten, Barents hav är inte samma sak som istäckta områden i Arktis, säger olje- och energiminister Terje Søviknes till VG.

Andra politiker och Arktis-experter i Norge är dock emot regeringens lobbying och menar att det är nödvändigt för klimatet att låta oljan i Arktis ligga.

– Att EU-parlamentet törs utmana det norska oljehegemoniet och säga att de vill beskydda sårbara områden som Arktis är bra och helt nödvändigt, säger Sigurd Enge, Arktis-expert hos miljöorganisationen Bellona.

EU-parlamentet ska rösta i veckan om en resolution för Arktis som kan innebära “framtida förbud mot olje- och gasutvinning i Arktis”.

Källor: VG och Greenpeace

 

Mer att läsa