Gå till innehållet

Norsk statlig industri bidrar till skövling av regnskog och enorma utsläpp

Samtidigt som Norge sedan 2008 gett över 8 miljarder kronor till Brasilien för att rädda regnskogen, bidrar ett delvis statligt norskt bolag till skövling av regnskog i en brasiliansk nationalpark och enorma utsläpp av koldioxid. Det avslöjas i en granskning gjord av NRK.

Det rör sig om den norska industrikoncernen Norsk Hydro, en av världens största aluminiumtillverkare. De har i många år brutit bauxit i Amazonas, bland annat genom lokala bolag som Norsk Hydro äger stora andelar i.

LÄS ÄVEN: • Norge halverar bidrag till Brasilien när skövlingen av regnskog ökar

I dagsläget har Brasilien exempelvis gett tillstånd till gruvdrift i en tredjedel av ytan i den 444 000 hektar stora nationalparken Saracá-Taquera. Det drabbar inte bara den biologiska mångfalden i Amazonas, det skapar också enorma utsläpp. Bolagen som är kopplade till Norsk Hydros utvinning av bauxit till aluminiumproduktionen stod år 2017 för utsläpp på 6,47 miljoner ton CO₂. Det motsvarar 12 procent av de totala utsläppen i hela Norge eller utsläppen från nästan 2,6 millioner privatbilar i ett år.

LÄS ÄVEN: • Avverkningen i Amazonas större än på tio år

Dessutom drabbar gruvdriften ursprungsbefolkningen som bor i området och som är helt beroende av intakta skogar. I många år har de kämpat för att få rättigheter till sina områden, som grundlagen ger dem rätt till. Samtidigt får gruvbolagen snabbt rättigheter till att hugga ner regnskog på jakt efter bauxiten. Snart finns det inte längre någon sammanhängande regnskog kvar i nationalparken eller för ursprungsbefolkningen att livnära sig i.

Norsk Hydro säger till NRK att de håller sig till de regler och lagar som Brasiliens regering satt upp.

Källa: NRK

Mer att läsa