Gå till innehållet

Norsk naturorganisation har stoppat kritiserad koppargruva

Miljöorganisationerna och rennäringen har vunnit en tillfällig seger – kommunen har gått med på att göra en ordentlig miljöutredning innan de börjar gräva och spränga fram en ny gruva i Repparfjorden.

Det är ett omtalat och hårt kritiserat projekt i Norge som nu tagit en ny vändning. 2019 tog protesterna fart när den planerade, så kallade Nussir-gruvan fick tillstånd av den norska regeringen till att dumpa 30 miljoner ton avfall i Repparfjorden. Det motsvarar 17 lastbilar i timmen, dygnet runt i 15 år. Havforskningsinstituttet, Norges naturorganisationer, samt fiske- och rennäringen var kritiska mot beslutet.

Föreningen Natur og ungdom (Norges motsvarighet till Fältbiologerna), kommenterade beslutet så här:

– Regeringen dumpar sin sista rest av miljötrovärdighet i fjorden.

Sedan i somras har Natur og ungdom varit på plats vid gruvområdet för att stoppa gruvan sedan kommunen gett Nussir tillåtelse att börja gräva. I veckan kom en vändning i fallet som de inte räknat med. Hammerfest kommun, som fått kritik för att ha gjort en undermålig miljöutredning, inte minst för konsekvenserna för den biologiska mångfalden och rennäringen, har nu gått med på att stoppa arbetet med gruvan tills miljökonsekvenserna utretts ordentligt.

– Detta är en försiktighetsprincip, för om det sprängs och grävs där nu blir det inte någon biologisk mångfald att utreda. Därför önskar vi att det ska vara gjort innan arbetet kan sättas igång, säger Sigmund Andersen, ansvarig för byggfrågor i Hammerfest kommun, till NRK.

Utan miljörörelsens aktion på plats hade arbetet med att gräva gruvan redan påbörjats, berättar representanter för Nussir.

– Idag firar vi! Vi har lämnat in ett klagomål om att Nussir saknar tillstånd att börja gräva i Repparfjord. Nu tvingas Nussir skjuta upp uppstarten i 3-4 månader medan klagomålet hanteras! Detta är en otroligt viktig paus. Vi behöver inte längre hålla koll på industritomten och kan använda krafterna de närmaste månaderna för att pressa den nya regeringen till att rädda fjorden och rennäringen, skriver Natur og ungdom i en kommentar.

Källa: NRK

Mer att läsa