Gå till innehållet

Norsk geolog: Inte längre etiskt försvarbart att leta olja

Den norska geologen William Helland-Hansen har meddelat att han efter 35 år kommer sluta bidra med forskning för att leta efter olja. Han menar att han inte kan stå för den verksamheten längre på grund av klimathotet.

– Vi uppför oss som om inte klimatmålen existerar, säger William Helland-Hansen till Nettavisen.

Efter att ha jobbat elva år med oljeletning för Norsk Hydro och sedan som professor vid Universitetet i Bergen har mycket av hans yrkesverksamma liv handlat om att hitta oljeresurser. Men nu menar William Helland-Hansen att det inte går ihop med de klimatmål som Norge satt upp och i en tid när landet lovat att bli klimatneutrala.

LÄS ÄVEN: • Norge frikänt i domstol – norska oljeutsläpp i andra länder räknas inte

William Helland-Hansen säger också att han knappast är den enda professorn i branschen som tvekar med att bidra till Norges oljeletande, som pågår “som om klimathotet inte existerade”.

Men oljebranschen är lukrativ. Tidningen Nettavisen tar upp som exempel att Johan Sverdrup-fältet i Nordsjön beräknas komma i produktion i november 2019 och kommer producera 600 000 fat olja per dygn till en vinst av över 301 miljoner kronor om dygnet i 50 år framöver.

LÄS ÄVEN: • Okänt oljeutsläpp pågår fortfarande – snart USA:s största någonsin

William Helland-Hansen menar att Norge hittat tillräckligt med olja. Det behövs inte letas efter mer eftersom de kommer vara en oljenation i minst 50 år till enbart på de fynd som gjorts hittills.

Källa: Nettavisen

Mer att läsa