Gå till innehållet

Norge ska jaga fler valar än någonsin 2017

Norges närings- och fiskeridepartement har beslutat att norska valjägare får döda 999 vikvalar under 2017. Det är den högsta kvoten sedan den kommersiella valfångsten inleddes 1993 och gör Norge till det land i världen som jagar flest valar. Faktum är att Norge redan i fjol jagade fler valar än Island och Japan tillsammans. Detta trots att valköttet är svårt att sälja och trots hård kritik från internationella organisationen Whales.

999 vikvalar är en fortsatt ökning från 2016 års kvot på 880 valar och från 2014 års 729 valar, som då var det högsta antalet sedan den kommersiella valfångsten inleddes i Norge 1993. Enligt Närings- och fiskeridepartementet är antalet uträknat för att fisket ska vara hållbart och får bedrivas vid Svalbard, Barents hav, Norska havet och i Nordsjön.

LÄS ÄVEN: • Internationellt skyddsområde för valar röstades ned av bland annat Island och Norge

– Jag tror kvoten och flexibiliteten i fångstområdena kommer vara en god grund för en framgångsrik valjaktsäsong, säger fiskeriminister Per Sandberg.

De senaste åren har branschorganisationen Norsk Hval fått pengar av statliga Innovasjon Norge för att öka intresset för norskt valkött eftersom det varit svårt att sälja. 2014 såldes stora mängder till Japan, men 2015 upptäckte Japan att valköttet innehöll dubbelt så höga värden som tillåtet av giftiga ämnen och stoppade importen.

LÄS ÄVEN: • WWF:s havsexpert om Internationella valfångstkommissionens möte

I januari 2017 skänkte valfiskeorganisationen i Norge ungefär 60 ton valkött till “behövande” i landet. Något som Whales.org tolkade som att de hade svårt att sälja köttet, snarare än renodlad välgörenhet.

 

Källor: Kystogfjord och Whales.org

Mer att läsa