Gå till innehållet

Norge planerar oljeborrning nära fågelö

Statoil, som ägs till viss två tredjedelar av norska staten, planerar att borra efter olja i närheten av Björnön (Bjørnøya) i Svalbard.

Koloni med sillgrisslor. Foto: Zsombor Károlyi

Koloni med sillgrisslor. Foto: Zsombor Károlyi

På ön finns förutom en liten koloni fjällrävar och regelbundna besök av isbjörnar också en av de största sjöfågelkolonierna på norra halvklotet. Ön gjordes till naturreservat för att skydda dessa upp till en miljon häckande fåglar av 33 olika arter, som till exempel lunnefåglar och sillgrisslor. På hösten rastar dessutom ofta gäss på väg söderut och sammanlagt har 126 fågelarter setts på ön.

I vattnet runt ön syns ibland vitnosdelfiner, vikvalar, grönlandssälar, blåssälar, ringsälar eller valrossar.

Greenpeace har inlett en stor kampanj kallad Newstatoil för att protestera mot planerna och försöka påverka den norska regeringen att stoppa oljeborrningen. Miljöorganisationen menar att oljeutsläpp eller en olycka i området skulle innebära förödande konsekvenser för naturen.

När detta skrivs har Greenpeace lagt ett av sina fartyg i vägen för platsen där en stor oljerigg ska placeras och dessutom bordat Statoils oljerigg. Under tiden ska Norges miljöminister granska organisationens protester mot Statoils borrning. Innan dessa behandlats får Statoil inte inleda sitt arbete.

Det beräknas av USGS (United States Geological Survey) att ungefär 13 procent av världens oupptäckta oljereserver finns i Arktis. Det motsvarar ungefär tre års global oljeförbrukning.

Greenpeace har skapat en protestsida för planerna att borra vid Björnön.

Källor: Greenpeace

Mer att läsa